Šund zabavnik

< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





07.03.2009., subota

O pivi i čudovištima (v 2.0)

Praise Sigmar, and go about your lives. Peddler, provost, woodsman, soldier, barkeep, coachman, chandler, goodwife... go to your various callings and prosper. But keep the holy days and festivals, bar the door at night, whet your blade's edge, and, in the name of Sigmar, keep watch against the dark.

How quickly the lights go out!"


Prije kojih godinu dana, krenul sam vodit RPG mini-kampanju smještenu u Warhammer settingu - "a grim world of perilous adventure". No, kako se kampanja približava kraju - sljedeći tjedan bi trebali biti gotovi - shvatil sam da nema razloga zakaj svoje opise Warhammer sessiona ne bi poslao i ovdje. Igra je bila zabavna i meni i igračima a moji opisi su naišli na prilično pozitivne reakcije forumaša. Ne zbog nekih svojih kvaliteta prave priče, mind you, ili čak fanfictiona, nek čisto zato kaj opisuju jednu zabavnu kampanju odigranu od strane grupe frendova.

I rekoh: zakaj ne? Umjesto jednog posta kojeg sam poslao koncem prošle godine ili teme koja će se izgubiti u bespućima foruma, tijekom narednih ću par tjedana slati manje-više kompletni opis kampanje kako sam ga pisao po mejlovima i raznoraznim forumima. Čisto ovako, da ga imam ovdje sebi za uspomenu.

Jedina stvar na kojoj se ispričavam je što će dosta postova biti na engleskom. Kampanju sam, naime, paralelno opisival na jednom domaćem i jednom stranom forumu. Isprva sam pisao iste postove na hrvatskom i engleskom dok nisam shvatio da zapravo isti posao radim dvaput - čitatelji koje zanimaju RPG-ovi uglavnom znaju pričat engleski.

Pa krenimo!

O svijetu

Warhammer Fantasy Roleplay RPG je inspiriran Europom 16. stoljeća. Carstvo – glavno mjesto radnje avantura – nadahnuto je pak povijesnim Svetim Rimskim carstvom njemačke narodnosti. Glavna razlika u odnosu na naš svijet je ta da u Warhammer svijetu postoje magija, čudovišta i različite fantasy rase.

Na prvi pogled, reklo bi se tipični tolkinovski ili D&D-ovski fantasy setting. Al nije baš tako. Warhammer je oduvijek bio puno više srednjovjekovni fantasy nego srednjovjekovni fantasy. Magija je nepredvidljiva i opasna - nešto poput radijacije, sma zajebanije - zbog čega i postoje posebni carska sveučilišta magije. Postoje patuljci, hobiti i vilenjaci, al njima praznovjerni i ksenofobični kmetovi ništa ne vjeruju. Lovci na vještice lutaju Carstvom spaljujući stvarne ili lažno optužene heretike. Rijetki carski gradovi su prljava, prenaseljena mjesta di se miješaju prosjaci, purgeri i plemstvo. Čak i takvi, gradovi su sigurniji nego goleme mračne šume koje ih okružuju a koje skrivaju
razbojnike, vukodlake, sotoniste i žive mrtvace.

Četiri stvari o Arnsbergu koje zna svaki stanovnik grada:

1) Piva – arnsberške pivovare najbolje su u čitavoj provinciji. Lokalna piva se za pristojnu cijenu izvozi nadaleko i naširoko.

2) Politika – Arnsberg je ponosni nositelj povelje slobodnog carskog grada. Zbog toga je stoljećima trn u oku obližnjoj grofovskoj obitelji von Preiss koja se stalno tužaka kako bi grad trebalo vratiti njima prepucavajući se sa vlastima.

3) Podzemlje – smješten na ušću rijeke Labe u rijeku Aver, Arnsberg je često bio izložen poplavama. No, prije stotinjak godina gradska je vlast unajmila patuljačke inženjere iz Nulna koji su izgradili komplicirani labirint tunela, kanala i cisterni kojima se iz rijeka odvodi višak vode ujedno održavajući grad kolko-tolko čistim.

4) Picok – prije 300 godina, orkovska je horda opsjedala Arnsberg. Nakon što ovi i nakon nekoliko mjeseci nisu prekinuli opsadu, gladno se stanovništvo na nečiji prijedlog odlučilo na očajnu taktiku. Uzeli su posljednjeg pijetla u gradu i ispalili ga iz topa. Orkovi su na to pomislili da stanovništvo ima još toliko puno hrane da ju mogu bacati na neprijatelje i odustali su od opsade. Od tada je pijetao na topovskoj kugli službeni simbol grada.

Gradski kvartovi:

Panorama slobodnog cesarskog grada Arnsberga


1) Klis – jedino gradsko brdo služi kao glavna obrambenih pozicija. Tu su gradska utvrda sa baterijama topova, oružarnica, vojarna, gradski zatvor i hramovi Sigmaru i Myrmidiji.

2) Dokovi – središte riječne trgovine Arnsberga, Dokovi su ujedno i najopasniji dio grada.

3) Kamp – nastao izvan zidina na južnoj obali rijeke Aver, Kamp je logor izbjeglica koje je rat protiv Kaosa potjerao sa sjevera. Stanovništvo Arnsberga i izbjeglice su u odličnim odnosima.

4) Stari grad – trgovačko i političko središte Arnsberga, Stari grad je njegov najnaseljeniji kvart. Tu su Gradska vijećnica, najveći gradski hram Sigmaru, nešto manji hramovi drugih bogova, mnogobrojne pivnice, sajam i slično.

5) Geto – patuljački kvart sa svojom gradskom stražom.

6) Kaptol – nekadašnji samostan boginje Verene s vremenom je postao dio Arnsberga. Samostan je poznat po svojoj knjižnici posvećenoj teologiji, pravu i povijesti i malom sveučilištu Svetog Krispina posvećenom tim istim znanostima.

7) Novi Arnsberg – nove zidine koje su spojile Kaptol i Stari grad ujedno su obuhvatile i lokalno groblje i niz praznih polja. Na poljima su s vremenom iznikla imanja i kuće gradskih bogataša a na groblju je sagrađen mali hram boga smrti Morra.

(GNN)

- 10:57 - Rubrika: Za dopisovanje (0) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>