Šund zabavnik

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





16.02.2009., ponedjeljak

Go, Team Venture!

"Venture Brothers" je jedini crtić gdje ćete vidjeti supernegativca koji mrtav pijan tužno piša na cvijetnjak svoje bivše cure i onda pokušava smuljati policajca poslanog da ga uhapsi.

Radnju "Venture Brothers" bi najbolje mogao opisati kao anti-avanturu. Ovaj crtić autora Doc Hammera i Christopher McCullocha već se tri godine vrti na "Adult Swim" porciji Cartoon Networka gdje nadrealno i kaotično lupa drito po svim mogućim klišejima koje smo naučili gledajući filmski i TV šund tijekom zadnjih desetljeća. I baš zbog te pažnje i ljubavi s kojom autori ismijavaju čitavu jednu pop kulturu, "Venture Bros" ostaju daleko najbolja nova stvar koju sam pogledo prošle godine.

Glavni likovi su disfunkionalni članovi obitelji Venture: ne-baš-briljantni znanstvenik Thaddeus Venture, njegovi retardirani sinovi Hank i Dean te njihov vjerni sociopatski tjelohranitelj Brock Sampson. Venture ima i svog osobnog supernegativca Monarcha koji vlada iz divovske leteće kukuljice stromtrooperima obučenim u leptire. Kao što svaki heroj ima svoj mračni odraz, tako i Monarch nije ništa drugo nego propali idiot koji, poput Venturea, želi slavu i moć dok u praksi obojica više vremena troše na svoje sjebane privatne živote.

No to je samo početak jer "Venture Brothers" ima najluđu postavu sporednih likova ikad. Tu je Jefferson Twilight, Shaftoidni crnac-dijabetičar koji isključivo lovi Blacule; Dr. Bryon Orpheus, nekromanser koji izgleda i preglumljava poput Vincenta Pricea; Dr. Henry Killinger - Mary Poppins za neuspjele supernegativce; jednooki, jednoruki hidrocefaličar Master Billy Quizboy; Ex-KGB asasinica Molotov Cocktease; Monarchova cura Dr. Girlfriend…

Opisati sadržaj "Venture Brothers" je praktički nemoguće. U teoriji, "Venture Brothers" bi trebali biti parodija starog crtića "Johnny Quest" iz 1970ih. No, nakon samo par epizoda shvatite da se ovdje na tapeti nalazi efektivno cjelokupna pop kultura uz koju su autori odrasli i žive: od "Scooby-Dooa" i "G.I. Joea" preko TV reklama, akcijskih i SF serija iz 70ih i 80ih pa sve do James Bonda, svakog B-filma unatrag zadnjih 30 godina, superherojskih stripova pa i "Da Vincijeva koda".

No, ni tu ne prestaje genij Hammera i McCullocha, jer ono po čem se "Venture Brothers" fakat izdiže nad morem drugih parodija - poput onih užasnih Date, Scary, Epic, itd. filmova - je kaj se autori ne zadovoljavaju pukim kopiranjem i karikiranjem scena iz drugih boljih filmova. Umjesto toga, oni svojim likovima i priči čak pokušavaju dati nekakav smisao i dubinu.

Nakon kaj pogledate sezonu "Venture Brothers" shvatite da je priča čak imala nekog bizarnog smisla a cliffhanger kojim završava je fakat bio napet. Istodobno, umjesto prelakog puta u čistu mizantropiju kojom parodiranje nerijetko završava, autori uspijevaju postići da osjetite bar neku simpatiju prema likovima. Da, oni jesu nemilosrdne karikature šund klišeja, ali su - možda još nemilosrdnije - jednako sjebani kao i obični ljudi.

A to nije slučajnost, jer, ko što su sami autori izjavili, upravo je neuspjeh glavna tema "Venture Brothers". Praktički svaki lik ovog crtića je gubitnik na svoj način, kažnjen svojim opsesijama, naravi ili prošlošću. A kao što je Venture propalitet u znanosti a Monarch u ubijanju Venturea, tako i crtić sam simbolizira neuspjeh i razočarenje čitave jedne generacije koja je godinama hranjena SF pustolovinama samo da bi odrasla u svijet jednako banalan kao i onaj prije njihova rođenja.

U jednoj epizodi serije "Zapadno krilo" Leo McGerry kaže: "Moja generacija nikad nije dobila budućnost koju su joj obećavali… Trideset i pet godina kasnije, automobili i avioni su potpuno isti. Čak više nemamo ni Konkorda. Tehnologija je stala (…) Gdje je moj jet pack? Gdje su moje baze na Mjesecu?"

Ali eto, zato barem imamo "Venture Brothers".

(GNN)

- 22:00 - Rubrika: Za dopisovanje (0) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>