Šund zabavnik

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





18.02.2009., srijeda

Sveti Keanu Reeves, zaštitnik Apokalipse

"Dan kada je Zemlja stala" je još jedan u novoholivudskoj tradiciji nepotrebnih remakeova, rebootova, sequela, prequela i ostalih isprika za nedostatak inspiracije i pucanje na sigurno. Ovaj put, Holivudžani su novokomponirali klasični SF film iz 1951. koji je, u eri ksenofobije i antikomunističke histerije okrenuo tipičnu priču o zločestim svemircima naopačke i suočio inteligentnog elijenskog diplomatu sa paranoidnom masom Amera.

Ne da je originalni "Dan…" najsuptilniji film ikad, no, u usporedbi sa remakeom on zvuči ko oskarovski materijal. Holivud je uspio napravit SF "alegoriju" manje suptilnu od sličnih filmove od prije pola stoljeća što je koncept od čije će vam pune implikacije zateturat noge.

Keanu Reeves je Klaatu, ljudski klon sa elijenskim umom poslan na Zemlju kako bi, navodno, diplomatski putem odvratio čovječanstvo od sranja koja rade sebi i planetu. Velim "navodno" jer Klaatu, nakon bijednih 48 sati natezanja sa carinom i marincima zbog škarica za nokte skrivenih u cipeli odluči da za čovječanstvo nema nade i da je najbolje da nas on sve pobije. Za naprednu rasu, tip je fakat seronja.

Pri tom Zemlji nimalo ne pomaže ministrica obrane Kathy Bates koja sa Klaatuom i njegovim robotom GORT-om radi šta joj se sprcne. Ne da od Misery i očekujem ikaj bolje, ali američke i svjetke vlasti, opozicija i mediji ostanu neobično tihi za svijet di se usred Manhattana (jer, naravno, uvijek su to New York, Los Angeles ili Washington) upravo spustila divovska kruglja boje i teksture šmrklja. Srećom, zato je tu preslatka genetičarka Jennifer Connelly (Zakaj nemamo više takvih znanstvenica?) koja će pomoći Klaatuu. Nesrećom, ona ima fizičku manu u vidu cendravog derišta od posinka koji skoro pobije čitavo čovječanstvo jer mrzi Klaatua koji ga je odvukao od omiljene PS3 igrice. Tu su inače i Jon Hamm iz serije "Mad Men" i John Cleese od Monthy Pythona ali ak trepnete bute ih propustili.

Nakon kaj uspiju pobjeći sa aerodroma, Klaatu odluči započeti Smak svijeta a film se iz SF-a pretvara u religijsku parabolu iz srednjeg vijeka. Sveti Keanu hoda po vodi, liječi rane dodirom, diže ljude iz mrtvih, stvara svemirsku Noinu arku i započinje Apokalipsu nanobotovima oblikovanim – bez zajebancije – u oblak metalnih skakavaca. Za slučaj da su vam sve te suptilne biblijske nijanse promakle zato kaj se bezbožnička komunjara, u jednoj se sceni par likova okrenu kameri i glasno se čudeći ustvrde da su zbivanja filma poput nečeg iz Biblije ili nekaj!

Neću odati kraj "Dana kada je Zemlja stala" osim kaj ću reč da je drugačiji od originala. Kaj se tiče poruke filma, ona je jednako banalna kolko i vulgarno prezentirana a svodi se na "Evil is bad: don't do it…. Oh, and recycle!"

(GNN)

- 09:57 - Rubrika: Za dopisovanje (0) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>