Šund zabavnik

< siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





28.01.2009., srijeda

Mislili smo da će biti zabavno….

… ili na latinskom, "Ludo Fore Putavimus", službeno je geslo udruge H. P. Lovecraft Historical Society. Kombinacija KUD-a, glumačke družine i LARP-era, ova ekipa već preko 20 godina širom SAD-a okuplja geekove i nadobudne glumce kako bi igrali "Cthulhu Live" - LARP-ersku verziju "Call of Cthulhu" RPG-a inspiriranog horor pričama H. P. Lovecrafta. Za potrebe "Cthulhu Live" igre koriste se starinski automobili, oblače kostimi iz 1920ih i dizajniraju prikladni specijalni efekti dok svaki od igrača nastoji što je moguće bolje odglumiti svog lika.

Sva ta zajebancija i trud su na koncu doveli do sljedećeg logičnog koraka: punokrvnih adaptacija Lovecraftovih priča. Dio svoje produkcije HPLHS izdao je u formi starih radio drama u kojima različiti glumci čitaju pojedine uloge, događaje u priči prate prigodni zvučni efekti, narator opisuje radnju i slično. Naravno, umjesto na radiju, ove adaptacije možete nabaviti u obliku CD-ja ili MP3-ca što je super.

A onda je uslijedio i film. "Call of Cthulhu" 50-minutna je ekranizacija možda najpoznatije Lovecraftove priče, načinjena u stilu crno-bijelih nijemih filmova iz vremena kada ju je Lovecraft napisao. Takva odluka filmaša bila je vrlo lukava. Nizak budžet nadobudnih amatera filmu nikako nije mogao dati uglancane CGI efekte holivudske A-produkcije... ali je bio i više nego dovoljan za standardne filmske trikove iz 1920ih: makete i modele, Harryhausenovsku stop-motion animaciju (sam Cthulhu ispao je iznenađujuće efektnan) i snimanje vanjskih scena u studiju. Oštri kontrast svjetla i sjene, melodramatična muzika i ekspresivna (da ne velim pretjerana) gluma taman su pak dočarali onaj Lovecraftov divno pretenciozan i melodramatičan ton koji ili mrzite ili zavolite a koji je jednak dio njegovih priča kao "Necronomicon" ili Nova Engleska 1920ih.

Sve u svemu, "CoC" me ugodno iznenadio, ne samo zbog nadobudne i amaterske prirode producenata ovog filma - Volio bi vidjeti dokumentarac o snimanju! - nego i zbog iznenađujuće spretnog ekraniziranja autora čija su djela prilično nezahvalan materijal za filmove. Inače, kako "Call of Cthulhu" izgleda u praksi, možete vidjeti makar djelomično iz njegovog trailera. Moj dojam? Brijem da bi Lovecraft bio zadovoljan ekranizacijom, ako ništa drugo zato kaj bi mogao vidjeti svoje djelo na velkom ekranu napravljeno tehnikom i stilom koji su mu bili poznati i razumljivi.

Inače, tijekom ove godine HPLHS planira izdati i ekranizaciju Lovecraftove priče "Whisperer in Darkness". Ova će čak imati i zvuk što duguje činjenici da je originalno nastala nakon izuma zvučnog filma. Za sada je na net samo pušten teaser trailer, ali oni koji su čitali priču prepoznat će odma stanoviti fonografski valjak koji predstavlja glavni dokaz postojanja čudnih bića u šumama Nove Engleske.

Možda bi bilo usput poslati link na jedan horor film fakat i snimljen u tom razdoblju "Kabinet doktora Caligarija", klasični je primjer njemačkog ekspresionstičkog filma u kategoriji sa "Nosferatuom" ili Langovim "Metropolisom". Jednako kratak kao i "Call of Cthulhu", ovom filmu snimljenom 1919. odavno su istekla autorska prava tako da ga možete besplatno i legalno skinut ovdje.

(GNN)

- 22:59 - Rubrika: Za dopisovanje (3) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>