Šund zabavnik

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





27.11.2008., četvrtak

Vampiri u Tuškancu

U sklopu prošlotjednog One Take Film Festivala, posjetitelji su u kinu Tuškanac Tuškanac mogli pogledati "Vampire" – filmski serijal od deset epizoda hiperproduktivnog francuskog redatelja Louisa Feuilladea čija filmografija ima preko 600 naslova.

Vampiri su tajna kriminalna organizacija koji operira po Parizu i okolici izvodeći spektakularne pljačke i umorstva. Njihov je vođa Veliki Vampir, a njegova cura fatalna Irma Vep, jednako vješta maskiranju kao i ubijanju. Svoje protivnike Vampiri pak ubijaju bondovskim spravicama poput naliv pera sa otrovnom tintom ili pak prstenjem sa otrovnim ukrasima… A sve to će se obrušiti na glavu lukafog novinara Phillipea koji, uz pomoć komičnog predaha Mazamettea – i samog ex-člana Vampira – pokušava uništiti organizaciju.

Sad će neko možda pitat "Ali GNN, kak to da ja nikad nisam čul za tu seriju?". Vjerojatno zato kaj je snimljena tijekom Prvog svjetskog rata. Nema zvuka + nema boje + staro = to nećete vidjeti na telki. Što je fakat šteta jer Feuilladeov je filmski serijal odličan primjer ranog krimića koji je poslužio ne samo kao inspiracija redateljima poput Hitchcocka ili Langa već i postavio temelje klišejima koje i danas vidimo u filmovima i serijama.

Provalnički crni triko Irme Vep je odličan primjer toga: trideset godina prije Catwoman, ona pljačka hotel u odjeći koja je vjerojatno naveliko sablaznila onovremenu publiku (Vidite joj – Gasp! – konture tijela!). Onda su tu akcijske scene poput potjera autima ili pentranja provalnika po zgradama – još fascinantniji zato jer je očito da nema nikakvih sigurnosnih mreža ili kompjutera koji bi spriječili kaskadere da se razbiju. Holivudski product placement je također ovdje: jedan od sporednih likova naveliko dosađuje kolegama hvalići filmove prije odlaska na večernju projekciju u kinu Gaumont – producentu serijala. Kasnije, na povratku kući, Irma prikolje tog tipa iglama za pletenje (bio je to dio njezine maske). Nekak sumnjam da je Feuilladeu pobjegla ironija tog čina.

Radnja "Vampira" je spektakularno komplicirana, no, usprkos tome, Feuillade vrlo spretno postiže da svaka epizoda - divnih naziva poput "Satanas", "Hipnotizer" ili "Odrezana glava" - bude dio veće cjeline ali istodobno i kolko-tolko samostalna cjelina. Recept je to kojeg danas vrlo uspješno slijede serije poput "Supernatural" - koju, BTW, obožavam. Kao šlag na torti su tu mnogobrojni preokreti kojeg se ne bi postidjele ni serije J. J. Abramsa. Moj favorit je bilo uvođenje druge kriminalne organizacije koja sa Vampirima započinje rat narušavajući tako do tad banalni sukob Dobra i Zla: Phillipe namjerno surađuje sa kriminalcom Morenom koji pak otme Irmu Vep, hipnotizira ju i natjera da upuca Velikog Vampira.

Na kraju moram dodat još jedan dokaz Feuilladeov duhovitog genija. Zaplet šeste epizode započinje odlaskom likova u kino – PRODUCT PLACEMENT! – gdje, u jednom od kino žurnala ugledaju Velikog Vampira i Irmu (ovaj put maskiranu u – Gasp! – muškarca). No, s obzirom da tadašnje kamere nisu mogle dobro snimiti projekcije filmova, Feuillade maskira običnu pozornicu u kino ekran i postavlja na nju svoje glumce gdje se oni prave da su samo snimke iz jednog drugog filma.

Prvi dio serijala možete naći na YouTubeu ovdje, razrezanog u sedam dijelova.
Druga epizoda - po meni puno zabavnija - nalazi se pak ovdje.

BTW, tko skuži čega je Irma Vep anagram, dobije pet interneta.

(GNN)

- 00:01 - Rubrika: Za dopisovanje (3) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>