Šund zabavnik

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





24.11.2008., ponedjeljak

Mystery Science Theatre 3000... [Twaaaaang!]

"We'll send him cheesy movies,
The worst we can find (La la la!),
He'll have to sit and watch them all,
And we'll monitor his mind! (La la la!)"


Zadnjih mjesec dana imam novi običaj: svaku nedjelju navečer spojim se na YouTube i u tražilicu ukucam magičnu formulu "MST3K". Narednih nekoliko sati sam izgubljen za svijet.

"Mystery Science Theatre 3000" američka je serija posvećena jednoj od mojih slabosti – pljuvanju loših filmova. Rađena na praktički nikakvom budžetu, serija je usprkos tome doživjela kultni uspjeh i od 1988. do 1999. izrodila 198 epizoda i jedan kino film.

Koncept je jednostavan: tip (isprva kreator emisije Joel Hodgson a kasnije jedan od scenarista Michael T. Nelson) je zarobljen na Satelitu ljubavi gdje mu zli dr. Forrester svaki tjedan šalje loše filmove – uglavnom B horore i SF filmove iz 50ih. Ovaj ih mora gledati pod prijetnjom smrću dok Forrester traži savršeni film za izluđivanje i pokoravanje čovječanstva. Jedino društvo Joelu/Mikeu su robotski kompići Tom Servo i Crow koji tijekom filma sjede s njim u donjem desnom ćošku TV ekrana komentirajući svaku budalaštinu.

Niz epizoda MST3K - obično nešto dužih od filma oko kojeg se vrte - je već godinama dostupan na YouTubeu u obliku niza 10-minutnih filmića. Kvaliteta slike nije bog zna što, ali, ono, filmove poput "The Crawling Eye" ili "Woman from the Year 5000" ni ne bute gledali zbog njihove briljantne kinematografije. MST3K humor često oscilira između odličnog i podnošljivog, no dovoljno ih je puno u prvoj kategoriji da nastavljam gledat seriju preko neta.

Za primjer kak MST3K zgleda u praksi predlažem kratki crtić "Robot Rumpus" ili uzbudljivi uvid u svijet bez opruga "Spring Fever". No, najgenijalnija su mi sva imena koje Crow, Mike i Tom izmisle glavnom junaku SF filma "Space Mutiny" a koja sam citirao frendovima dok mi nisu zaprijetili smrću.

Za one hrabrije, tu je i link na čitavu epizodu "Space Mutiny" epizode MST3K-a . U pitanju je jedini južnoafrički SF ep ikad snimljen... uglavnom u nekakvoj kotlovnici. Za ljubitelje superheroja tu je "The Puma Man", jeftina talijanska kopija Supermana sa cendravim junakom i negativcem kojeg tumači omiljeni Carpenterov glumac Donald Pleasance. Na koncu, ako ste željni horora, posjetite "The Horrors of Spider Island" na koji se nasukaju menadžer Garry i njegova trupa plesačica na putu za Singapur.

I čak i ako vam filmovi i humor ne budu bog zna kaj, ne zaboravite MST 3K mantru:

Repeat to yourself "It's just a show,
I should really just relax."


(GNN)

- 21:21 - Rubrika: Za dopisovanje (3) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>