Šund zabavnik

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





31.08.2008., nedjelja

Garth Marenghi's Darkplace

Garth Marenghi (čita naglas svoj roman "Slicer"): "Something was pouring from his mouth. He examined his sleeve. Blood?! Blood. Crimson copper-smelling blood, his blood. Blood. Blood. Blood." (provjeri tekst ulomka) "… And bits of sick."

2000. godine Richard Ayoade i Matthew Holness napravili su kazališnu predstavu oko izmišljenog horor pisca Gartha Marenghija (Holness) i njegovog agenta Deana Learnera (Ayoade). Parodija Stephena Kinga, Marenghi - čiji je "službeni sajt" ovdje - se opisuje ko neshvaćeni genije i James Joyce horora. On je slikar, scenarist, glumac i autor takvih remek-djela poput "The Ooze" (sva voda Lutona umre i stanovništvo mora skupljat i piti svoju slinu) ili "Afterbirth" (divovska mutirana posteljica napadne Bristol). A onda su 2004. dvojica zajebanta dobila šansu snimit i TV seriju.

"Garth Marenghi's Darkplace" je priča u priči. Iznutra je to horor serija o bolnici Darkplace smještenoj na Vratima pakla – Kašlj!! Kašlj! "Kraljevstvo"! Kašlj! - koja je, po Meringhijevim riječima, provela 20 godina u TV bunkeru jer je bila previše šokantna i provokativna za svoje vrijeme.

Naravno, ne moram vam ni tumačit da serija nije izgubljeno remek-djelo. Izvana, "Darkplace" je, kao i sam Marenghi, parodija sveg onog kaj ne valja sa TV-om i 80ima: patetičnu glumu i besmislene priče prati šugava scenografija, loše nasinhronizirani glasovi glumaca, jeftini specijalni efekti te fudbalerke i trajne koje ponosno paradiraju ekranom uz pratnju sintisajzer soundtracka.

Marenghi je pri tom ne samo jedini scenarist i redatelj serije nego i glavni glumac a njegov lik - doktor Rick Dagless, M.D. – je klasični primjer Marty Stuea. Dagless je heroj bez straha i mane, vojni veteran i kirurg koji u svakoj epizodi spašava živote maloj dječici. Srećom pa je i šaman pa se može borit protiv demonskih sila u bolnici – od ljudi-očiju do vanzemaljskog povrća – a kad to ne uspije, sa sobom uvijek nosi Magnum sa neograničenim brojem metaka u bubnju.

I dok Holnessov Marenghi/Dagless trijumfira ekranom svojim divovskim egom, Richard Ayodae također ima ulogu u ulozi. Marenghijev književni agent i producent serije Dean Learner isto glumi i u seriji samo kaj, za razliku od Marenghija, nema pojma o glumi pa stalno bulji u kameru, ne trepće i sav je ukočen od treme.

No, sve ovo kaj sam napisal vam nemre zbilja približit seriju: način na koji soundtrack preskače iz čistog mira. Marenghi koji se na uvodnoj špici mrtav ozbiljan predstavlja kao "An author. A dreamweaver. Plus… an actor." da bi ga odma potom vidli kak, sa bebom u naručju, bježi od eksplodirajućeg auta. Drveni dijalozi i loša sinhronizacija. Patetična gluma dok likovi viču "NoooOOOooooOOooooooo!" bar jednom po epizodi. Završno naravnoučenije. Usputni seksizmi. Mislim, pogledajte sam uvodnu špicu serije.

"Darkplace" je priča za sebe, jedna od onih tipično engleskih parodija, poput "Ali G Showa" ili "Ureda" gdje glumci nikad ne izlaze iz svojih uloga a granice između parodiranja i ozbiljnosti su vrlo skliske. Kao takva, nije za svakog – i to ne zbog neke snobovske briljantnosti nek čisto zato kaj kad jednom napraviš parodiju koja je jednako glupa i loša kao i originali… onda si zapravo samo napravio još jednu lošu emisiju. No, ako zbilja volite filmski trash, "Darkplace" je divan rad ljudi koji očito kuže i poznaju šund u svom najgorem izdanju.

(GNN)


- 22:44 - Rubrika: Za dopisovanje (0) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>