Šund zabavnik

< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





09.07.2008., srijeda

Doctor? Doctor Who? (v 2.0)

Do prošlog ljeta, britanska SF serija "Doctor Who" za mene je bila poput književnih klasika – nekaj za kaj sam čuo al zapravo nemam pojma o čem se radi. No, frendovi DVDji pobrinuli su se da ispravim tu kardinalnu pogrešku svog TV obrazovanja.

U pitanju je jedna od najdugovječnijih – ako ne i najdugovječnija, dodao bi Denis – SF serija uopće, po starosti tu negdje sa "Zvjezdanim stazama". Teško ju je točno usporedit sa bilo čim jer - ko i sve fakat zanimljive SF serije – prelazi puko kopiranje klišeja i stvara neki svoj prepoznatljivi štih. Radnja se vrti oko Doktora iz naslova koji putuje kroz prostor i vrijeme spašavajući Zemlju od raznoraznih kreatura: živuće plastike, vukodlaka, ljudožderskih sjena i genetički modificiranih elijena zatvorenih u expresso lonac i naoružanih otčepljivaćem lavaboa. Za ove zadnje me uvjeravaju da su strašni. Oh, i Doktorov brod je maskiran u telefonsku govornicu iz 1950ih.

Zvuči glupo? A pa nije.

Ono kaj sam reko da nemrem seriju sa ničim usporedit? Zapravo mogu. Svi volimo "Crvenog patuljka", jel? Ta serija je sva u slapstick humoru i zajebanciji al, na kraju dana, ima u "Patuljku" i čist pristojnog SF materijala a bogami i akcije. I sad rastegnite to na 45 minuta, dodajte još akcije, pokoju zgodnu žensku i hrpe nevinih žrtava i dobili ste "Doctora Whoa": seriju koja je istodobno i djetinjarija i ozbiljni SF i space opera i parodija space opere. Elijenske vojske marširaju na Zemlju u letećim tanjurima, likovi putuju kroz vrijeme u avanture koje počinju nakon kaj su završile, ljudi se kloniraju, znanstvenici lude, svijetovi propadaju a onda se još malo putuje kroz vrijeme pa se to sve nekak skocka do kraja sezone. Isti onaj engleski duh crnog humora i ekscentričnosti koji je stvorio "Crvenog patuljka" i "Vodič kroz galaksiju za autostopere" odgovoran je i za "Doctora Whoa".

U svemu tome, ova serija uspijeva izazvat neograničeno veselje svojim čistim eskapizmom, istim onim koji sam osjetil kad sam prvi put pogledal "Star Warse" ili zaigrao "Dungeons & Dragons". to je onaj filing di znate kak stvari koje vidite zapravo opće nemaju smisla no sve je tak kul i nabrijano i svi se tolko zabavljaju da vam to prestane bit bitno i možete se sam smijat i navijat da heroji razbiju negativce.

Tome pomaže i kaj je glavni junak uberštreber. On je taj koji se najviše nabrijava na svemir kojim putuje, beskonačno fasciniran elijenskom znanošću, kulturama, rasama i tehnologijom. Putem on, naravno, stalno upada u nevolje no, poput kozmičkog MacGyvera, sve ih rješava improvizacijom i svojim neograničenim znanjem.

Na koncu, vrijedi nekaj reći i o verziji serije koju gledam. Iako "Doctor Who" postoji već skoro pola stoljeća, jedine četiri sezone koje sam ja gledao su one nastale tijekom zadnjih pet godina. Britanski producent Russell T Davies je 2005. odlučio podići seriju iz kome u kojoj je ležala zadnjih 15ak godina. Slično Ronaldu D. Mooreu u novoj "Galaktici" i Davies je bio inspiriran starom serijom i odlučio snimiti novu na način da sadrži dovoljno prepoznatljivih elemenata za ljubitelje serijala a opet da fino uvede novu publiku u jednu dugu, dugu SF sagu.

Davies je fantastično napravio svoj posao – serija iz sezone u sezonu postaje sve bolja - iako je kao i Lucas, ujedno i sam sebi zna biti najgori protivnik kad krene pisati scenarije. No čak i tako, loša epizoda "Doctora Whoa" je kilometrima zabavnija od prosjeka stvari koje vidim na telki.

A kad je epizoda dobra… Onda to znače da je scenarist vjerojatno ludi genije Stephen Moffat – autor britanske humorističke serije "Couplings" – čiji su briljantno bizantinski scenariji u epizodama poput "Blink" i "Lady in the Fireplace" poput mađioničarskog trika za kojeg ste totalno sigurni kako ne može fizički uspjeti ali nekak svaki put ipak upali. Zato se i nabrijavam na petu sezonu serije gdje bi Moffat trebao preuzeti Daviesovo mjesto kao izvršni producent i glavni scenarist.

Po meni, "Doctor Who" je daleko najzabavnija eskapistička SF serija koja se trenutno vrti na telki – doslovno, jer ga možete ulovit na HRT-u subotom ujutro. Pa sad, ko voli, nek izvoli.

(GNN)

- 07:00 - Rubrika: Za dopisovanje (3) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>