Šund zabavnik

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





17.01.2008., četvrtak

Najbolje serije prošle godine

Već dva tjedna odgađam popisivanje najzabavnijih serija koje sam, ajmo reč, "otkrio" u prošloj godini. I dalje mi se ne da radit popis, no, bolje osrednji tekst danas nego savršeni u ožujku, a sljedeće dve serije fakat nemrem dovoljno preporučit.

"Veronica Mars" – slično kao što "Buffy" kombinira teen sapunicu sa hororom, ova serija to čini sa krimićem dajući naizgled sladunjavoj seriji noirovski zajedljive dijaloge i mračnu i kompliciranu radnju. Ulickano pročelje gradića Neptunea skriva ubojstva, ucjene i obiteljska maltretiranja protežući se i na lokalnu srednju školu. U svoj toj prljavštini snalažljiva Veronica pliva poput ribe u vodi, usput istražujujući ubojstvo koje je upropastilo policijsku karijeru njenog oca, sada privatnog istražitelja. Kristen Bell nevjerojatnom karizmom glumi naslovnu junakinju koja sa lakoćom prelazi iz totalne slatkoće u zastrašujuću fokusiranost i cinizam.

Trenutak za sjećanje: nakon što netko web kamerom snimi seks Veronice i njezinog dečka, ona odluči saznati čija je to bila ideja. Potraga ju dovodi do mrcine od studenta koji ju odjebe bez pardona. "Ne želiš se zajebavat sa mnom." veli mu Veronica na odlasku. U roku od 24 sata tipu su poništene sve kreditne kartice, auto demoliran a cura ga ostavi. Frajer sav nadrkan ulazi u svoj stan da bi u njemu našao Veronicu koja ga, sa policijskim taserom u ruci prijeteći pita: "Hočeš mi sad reći što me zanima?"

"Dexter" – policijski forenzičar u Miamiju, Dexter Morgan je ujedno i masovni ubojica kojeg je otac naučio da ubija samo kriminalce. Sociopat koji se očajnički skriva od drugih, Dexter se istodobno suočava sa moralnim izborima čiji rezultati iznenađuju i njega samog. Ovo je jedan od rijetkih trilera u kojima scenaristi ne varaju publiku poglupljujući svoje likove. U "Dexteru", policija uvijek postavlja prava pitanja, dodatno komplicirajući život ionako sjebanom glavnom junaku. Pored toga, sporedni likovi su iznenađujuće zanimljivi: od Dexterove nezrele i muškobanjaste sestre Debre - također policajke - preko njegove emocionalno sjebane cure Rite pa do paranoidnog detektiva Doakesa, koji jedini sumnja da ih Dexter sve mulja.

Trenutak za sjećanje: Dexter na večeri priznaje Debri da je masovni ubojica na što se ova skoro uguši hranom. Rez. Ista scena se ponavlja ali ovaj put ga sestra uhapsi. U trećoj varijanti se Debra rasplače a u četvrtoj mu hladnokrvno ispali metak u čelo. Sve ovo se odvija u Dexterovoj glavi dok on razmišlja o potencijalnim reakcijama. Stvarni rasplet, naravno, bude daleko drugačiji.

(GNN)

- 12:37 - Rubrika: Za dopisovanje (1) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>