Šund zabavnik

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





14.12.2007., petak

Više nismo u Ozu, Toto!

Vještica Azkadellia "Tin Man" - trodijelna miniserija SciFi Channela – pokušala je napravit mračniju verziju "Čarobnjaka iz Oza". No, dobra ideja nije isto kaj i dobra izvedba.

Iako sve skup traje oko četiri i pol sata, "Tin Man" je na trenutke fakat dosadan: radnja je predvidljiva i mlitava a likovi se ponašaju ko da su na autopilotu. Nije da se glumci ne trude – vrijedi spomenut Alana Cumminga i Calluma Keith Renniea (Leoben iz "Battlestar Galactice") - ali jednostavno nemaju materijala. S druge strane, Zooey Dechanel – koja tumači glavnu junakinju – uglavnom izgleda ko da se nemre sjetit pol svojih rečenica.

Vele da je priča dobra kolko i njeni negativci. Azkadellia je u biti šund kliše zle čarobnice. Tome su scenaristi dodali par zanimljivih detalja poput načina na koji se „savjetuje“ šapćući sama sebi ili lakoće kojom u trenu prelazi iz molećive diplomacije u arogantni sadizam. No Kathleen Robertson ne uspijeva Azkadeliju učinit fakat upečatljivom, pa čak ni kad iz njenog magičnog tetoviranog dekoltea krenu iskakat leteći majmuni.

Što se tiče "modernizacije" priče, rezultat je isto pomiješan. Stvari poput letećih majmuna, vukova od šiblja i komora za mučenje zgledaju ful dobro. Druge, poput Central Citya i Azkadelijinog tornja, maznute su iz drugih, boljih filmova. Na koncu, tu su preloša hipsterska imena: Oz postaje O.Z. (Outer Zone) a Dorothy Gale "DG".

Autori "Tin Mana" su se trebali više ugledati na film "Povratak u Oz". U njemu, Dorothy završi u ludnici zbog priča o svojim avanturama. Nakon kaj uspije pobjeći i vratiti se u Oz, hvata ju vještica koja skuplja i mijenja svoje glave poput šešira – što me ko klinca prestravilo skoro isto kolko i nedavno otkriće da je taj lik smislio sam Baum u jednom od Oz romana.

Osim tog filma, kao alternativu "Tin Manu" preporučam i "Neverwhere": urbana fantasy miniserija o skrivenom Londonu koja dokazuje da vam ne treba budžet kad vam je scenarist bolesni genije poput Neila Gaimana. Na koncu, tu su i filmovi čiji retro-moderni štih "Tin Man" potkrada: "Brazil", "Grad izgubljene djece" i "Dark City".

(GNN)

- 11:10 - Rubrika: Za dopisovanje (4) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>