Šund zabavnik

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





21.11.2007., srijeda

Nadrealisti 3: konačni obračun

Nemam više izreka sa čitanjem. 04. China Mieville – ljudi vele da je Mieville plitki pisac koji preferira preseranciju i stil nad sadržajem i likovima. Zato ga stavljam ovak visoko na listu. Mievillov je Bas Lag predivno oduran svijet vampira, magije, parnih strojeva, cepelina, anarhista, opresivne buržoazije, mehaničkih kiborga i svakojakih čudovišnih rasa. Putting a "punk" back into "steampunk".

03. Jack Vance, Fritz Leiber i Robert E. Howard – šest godina igram "Dungeons & Dragons" i, kolko god volio Tolkiena, ovoj trojici moram priznat ključan utjecaj na razvoj te igre. Jack Vance je postavio temelje D&D magiji i čarobnjacima. Howard je smislio Konana – ultimativnog D&D Fightera/Barbariana. Leiber je pak u likovima barbara Fafhrda i lopovskog Grey Mousera stvorio arhetipske D&D pustolove. Ak igrate D&D, definitivno se trebate educirati sa djelima ova tri pisca.

02 . Stephen King – iznenadio sam se kad je King završio ovak visoko na listi, no onda sam shvatio da imam punu policu njegovih knjiga… iako dobar dio toga zauzima "Dark Tower" o kojem sam već pisao. Od ostalih Kingovih dijela spomenut ću njegove zbirke kratkih priča u kojima on obuzdava svoje predugačko pisanje a naročito zbirku "Different Seasons" prema pričama su nastali divni filmovi "Stand by Me" i "Shawshank Redemption". Na koncu, svaki horor geek bi trebao pročitati "Danse Macabre" – Kingovu vrlo zanimljivu i duhovitu analizu horora 20. stoljeća na papiru i ekranu.

01. George R. R. Martin – najlakše bi bilo reći da je čovjek na prvom mjestu zbog "Pjesme leda i vatre". No, činjenica je da bi tu fantasy sagu otkrio puno kasnije da nije drugih Martinovih djela. Bez obzira da li piše o horor roman o hipijevskoj supkulturi ("Pjesma sudnjeg dana"), o vampirima na Mississippiju u 19. stoljeću ("Fevre Dream") ili noir priču o vukodlacima ("Trgovina kožom"), Martin je sposoban jednako umješno približiti pozitivce i negativce. Prepoznajući bolno blisku ljudskost svih svojih likova, Martin time svojim djelima daje atmosferu melankolije u kojoj kao da žale svoje likove zbog nedostataka kojima se prepuštaju.

(GNN)

- 12:05 - Rubrika: Za dopisovanje (5) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>