Šund zabavnik

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





26.09.2007., srijeda

Ovo je jedini pravi Flash Gordon, a sve ostalo je laž!

Ovaj tekst i jest i nije baziran na postovima koje sam pisao na forumu. Čitajte ak vam se da.

Da, znam da ste svi gledali film s početka 80ih. Možda je tu pala i koja epizoda crtanog filma ili pak strip iz Politikinog zabavnika. No ja pričam o pravoj stvari: stripu "Flash Gordon" koji je smislio i crtao Amerikanac Alex Raymond, bog ga blagoslovio. Od 1934. do 1943. svaki je tjedan objavljivana stranica za stranicom pustolovina arijevskog Flasha, briljatnog Hansa Zarkoffa i ne-tako-briljantne Dale Arden na čudesnom planetu Mongo.

Skoro jednako čudesnim kao i to da se kod nas može naći prijevod stripa od prije 70ak godina. No, srpske su Dečje novine koncem 80ih fakat objavile niz starih američkih stripova poput Mandraka ili Fantoma u sklopu biblioteke "Nostalgija". Oni su, valjda zbog srpskog prijevoda, nestali iz moje lokalne knjižnice tijekom 90ih, ali Flash i društvo žive i dalje. Skriveni na policama KGZ-a, čekaju čitatelje dovoljno strpljive da ih potraže i dovoljno pristojne da nažicaju tete u knjižnicama da im ih posude.

Glavni junak stripa je Flash Gordon, sveamerički "diplomac sa Jela i sportista". Za tipa koji se predstavlja ko miroljubiv i plemenit, Flash fakat puno vremena provodi tukući barbarske narode koje ovo iz nekog razloga ludo veseli. Tolko o američkoj vanjskoj politici. U najboljoj tradiciji 30ih, Flasheva ljubovca Dale Arden je predstavljena ko totalno nesposobni ženski uteg čija je jedina svrha upadat u nevolje i plakat za Flashem. Ovaj je se čak pokuša u par navrata riješit tak da ju utrapi nekoj ekipi, ali Dale je ko Lesi pa odma pobjegne i nađe put do Flashevih nogu. U svemu tome, Zarkoff je osvježavajući povratak svakodnevnici sa svojom pivskom škembom, ćelavošću i manjkom ljubavnog života (jer sve se trebe – očito - pale na Flasha).

No, kruna svega je car Ming –zločest onolko kolko karikirani Azijat goleme lubanje i kozje bradice opće može bit. Mingova "žuta rasa" su pak buljooki nosati goblini koji poprime ljudsku fizionomiju tek kad su autori koncem 30ih shvatili da to kaj je Ming seronja ne znači da to mora bit i čitav njegov narod – iznenađujuće politički korektna odluka. Kao vladar Monga, Ming raspolaže džinovskim topovima, svemirskim stanicama čiji "optoskopi" motre površinu planeta, "kozmofonima" za komunikaciju i - meni najdraže – flotama bojnih brodova koji mogu ronit ko podmornice i letit ko rakete. Usprkos svom tom arsenalu, Flash ga pobijedi jer je Amerikanac i super je.

Radnja Flash Gordona je tolko nabrijana da se to nemre opisat. Strip zapravo nema nikakve čvrste priče nego, slično "Piratima s Kariba", sam putuje od cliffhangera do cliffhangera iz kojeg se junaci izvlače na predivno nemoguće načine. Moj najdraži je onaj u kojem se Flash nađe zatočen u komori podvodnog grada koja se puni vodom. I tko zna što bi bilo da se nije pojavio otvor na zidu komore a misteriozna ruka Flashu dobacila opremu za ronjenje i upute za otvaranje tajnog izlaza. U jednom drugom cliffhangeru, mesožderska lijana se taman sprema poklopati Flasha i Dale kadli sretnom slučajnošću grom udari drito u biljku. Morate volit takav strip.

U prikazu planeta Monga, Raymond nije bio škrt pa stranice obiluju prirodnim i tehnološkim čudesima ko stvorenim za male dječake koji ih čitaju. "Alarmni pištolji", "atomski topovi" i "raketni torpiljeri" izmjenjuju se "vampirodaktilima" i "konstriktozaurusima" a autoputovi i art deco palače grade se u krošnjama divovskih stabala. Postoje tu i pećinski ljudi, ljudi-lavovi, ljudi-ptice, ljudi-ajkule, ljudi-gušteri i… Zapravo, da, ok, Raymond baš i nije originalan kad treba smislit rase. No, kad je u pitanju crtež, fascinantno je gledati kako ovaj evoluira tijekom godina: lica junaka i zlikovaca se izoštravaju, sjene i volumeni polako prodiru u slike a pozadina i detalji postaju sve razrađeniji. Čak i radnja dobiva kao neku strukturu iako je to i dalje uglavnom sam serija cliffhangera.

Ironično je da se devet godina avantura "Flash Gordona" zbiva na svemirskom tijelu za koje nas je na početku stripa. Raymond uvjeravao kak samo kaj nije udarilo u Zemlju. S druge strane, na završetku stripa Zarkoff i Mingovi naučnici na (još uvijek postojećem) Mongu uspostave kontakt sa (još uvijek postojećom) Zemljom i saznaju za groznu invaziju koja prijeti čovječanstvu. U drugim okolnostima bio bi nezadovoljan takvim napetim krajem no, poznajući Flasha, vjerojatno se na idućoj stranici opet pojavila kakva slučajna munja ili nepoznata ruka i riješila problem.

(GNN)

- 11:53 - Rubrika: Za dopisovanje (2) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>