Šund zabavnik

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





06.09.2007., četvrtak

Wilkommen zu Arpadia!

Arpadijo, zemlja mila
Vuci crni, sinja gora.
Časna krv vladara bije
Dušmanin to prihvatit mora!


Iz arpadijske himne.

Kraljevina Arpadija skrivena je između surih gora Austrijskih i Arpadijskih Alpa, omeđena na jugu plodnom dolinom rijeke Slave. Već deset godina Arpadija je zemlja tisućgodišnje povijesti, još od kad se herojskim ustankom odcijepila od već mjesec dana nepostojeće Austro-Ugarske. Arpadija se ponosi svojom vojničkom tradicijom, pivom, kulturom i zbunjujuće kompliciranim jezikom.

Sjeverni dio kraljevstva splet je uskih kotlina nabijenih između moćnih planina Domoroga i Vrhoroga. Mračni Toposwald i neistražene pećine skrivene među crvljivim korijenjem šume izvor su priča o neprirodnim zvukovima i čudnim siluetama viđenim u noći. Ruševine dvoraca vrebaju po bregovima a putnici nerijetko nabasaju na ostatke starog sela već progutanog od šume. Danas je najznačajnije naselje rudarski gradić Kostovar koji je nepredvidljivom rijekom Krbavom povezan sa jugom. Preostala mala sela uglavnom se nalaze nedaleko Tihog jezera gdje su navodni susreti sa čudovištima iznenađujuće rijetki. Možda je to i zbog samostana Svetog Krispina čiji fratri ne samo da već stoljećima pomažu seljacima nego također posjeduju i možda najveću zbirku okultističkih tekstova u ovom dijelu Europe.

Na jugu Arpadije leži pitoma dolina rijeke Slave zajedno sa mnogim seoskim imanjima. Kropatkin – glavni grad kraljevstva - također je ovdje. Njegov Donji grad smješten je oko luke u kojoj se danonoćno pretovaruju egzotični tereti na putu prema Dunavu i Crnom moru. Ekstenzivni kanalizacijski sistem – nekoć najveći u Europi – dom je čitavih bandi švercera no, priče tvrde da tu vrebaju i gore stvari od njih. Gornji je grad - sagrađen oko Brda - labirint maglovitih uličica popločanih kamenim kockama i osvijetljenih plinskim fenjerima. Priča se kako se zloglasni Labirint nekoć nalazio ovdje pri čemu "ovdje" predstavlja jedno četrdesetak kuća koje su "zasigurno" bile sjedište ovog tajnog društva raspuštenog početkom 19. stoljeća.

Kruna Brda - ali i Kropatkina samog - je Altenburg – prastari i vjetroviti dvorac koji nakon tisuću godina ponovo služi kao dom kraljevske obitelji. Maximilian Gustaf XVI dobroćudni je, iako star vladar koji je omiljen u narodu. Prijestolnasljedni princ Gustaf Erpeg uglavnom provodi vrijeme u lovu, na zabavama ili pak u dvorcu Gromburg kod svojeg dobrog prijatelja grofa Vladislava Drakoffa. Poslovni čovjek i bonvivant, Drakoff je jedva izvukao živu glavu iz kaosa Ruske revolucije. Svojim poslovnim ulaganjima stekao je naklonost velikog dijela visokog društva Arpadije. Za to vrijeme, prinčeva sestra princeza Helena pomaže svom ocu u svakodnevnim državnim dužnostima.

Mudro vodstvo umirovljenog feldmaršala Von Bomberga već mu deset godina osigurava pobjede na izborima a kancelarova medvjedolika figura poznata je svakom Arpađaninu. Glavni suparnici Bombergovih Patriota su Sokoli – mladi, nadobudni političari i oficiri koji za domaće probleme krive strance i žele da vratiti kraljevstvu tri kotara oteta od Austrijanaca 1689 – ako treba i silom. No, srećom, oni su previše zauzeti uličnim borbama sa anarhistima koji, poneseni učenjima Trockog, Lenjina i Bakunjina, nagrđuju zidove grafitima i podmeću bombe pod prazne automobile.

Sve u svemu, Kraljevina Arpadija je veoma zanimljivo mjesto: američki Intrepid Club lociran u Aurora Cityu, je već u nekoliko navrata slao svoje novinarske ekipe da opišu čitateljima prirodne i povijesne zanimljivosti ove zemlje dok je Institut za naprednu misao pokazao interes za napuštene planinske dvorce.

(GNN)


- 13:51 - Rubrika: Za dopisovanje (4) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>