Šund zabavnik

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





12.07.2007., četvrtak

Pustolovni svijet šund ere

Winston: "What's the challenge, then?"
Rick O'Connell: "Rescue the damsel in distress, kill the bad guy, save the world."
--"The Mummy"

Naš svijet, u neko neodređeno vrijeme između dva svjetska rata. Amerikom vlada prohibicija i jazz. U Europi je velika carstva zamijenio kaos posvađanih državica čijim ulicama haraju fašisti, komunisti i policija. Na istoku raste crvena sjena Sovjetskog saveza, a u ostatku svijeta imperijalna carstva polako ali sigurno gube kontrolu nad svojim posjedima dok se druge sile, poput Italije i Japana, ponovo počinju pohlepno ogledavati oko sebe.

Čini se da pričam o našem svijetu. Niti ne. Pogledate li malo bolje, na nebu ćete vidjeti puno više cepelina i aviona. Tehnologija je pomalo… neobična, a ni granice država nisu baš ondje gdje bi trebale biti. Na koncu, kao da i samo Sunce ovdje sjaji malo jače dok su sjene puno mračnije nego kod nas.

Na rubu snaga, brodolomci usred Pacifika se iskrcavaju na neucrtani tropski otok. Njihov se spas pokazuje lažnim kada ih napadnu divovske prapovijesne životinje. Za to vrijeme, arheolozi u potrazi za legendarnim gradom negdje u džunglama Južne Amerike, umjesto carskog blaga nalaze hordu živih mrtvaca koji ga čuvaju. U napuštenom opservatoriju negdje u planinama, briljantni ali poremećeni naučnik radi na Otkriću kojim će ušutkati sve budale sa univerziteta koje su se rugale njegovim teorijama. U siromašnim kvartovima gradova i nenaseljenim brdima Nove Engleske, kultisti se klanjaju neopisivim bogovima skrivenima u tami između zvijezda. Megalomanski kriminalci u skrivenim utvrdama planiraju osvajanje svijeta silom, dok tisućgodišnje zavjere isti cilj pokušavaju postići manipulacijom iz sjena.

No, nije sve izgubljeno! U svijetu punom opasnosti postoje i heroji. Dok briljantni izumitelji u garažama izrađuju strojeve kojima će se boriti protiv zlih vanzemaljaca, drevni mudraci Tibeta podučavaju šačicu odabranih fizičkim i mentalnim vještinama borbe protiv natprirodnog zla. Neustrašivi piloti, tajni agenti, maskirani osvetnici i privatni istražitelji samo su neki od pustolova koji svaki dan stavljaju svoj život na kocku kako bi zaštitili čovječanstvo od najgoreg.

Znate o čemu pričam. Gledali ste filmove: Jacksonovu verziju "King Konga", Sommersovu "Mumiju" ili barem "Indianu Jonesa". Čitali ste srpska izdanja Mandraka, Fantoma i Fleš Gordona. Mogao bi spomenuti i priče H. P. Lovecrafta, kompjutersku igru "Clive Barker's Undying", stripove poput Mignolinog "Hellboya" ili Ellisovog "Planetary", filmove "The Shadow", "Gospodar neba i svijet sutrašnjice", romane A. C. Doylea, E. R. Burroughsa i mnoge druge.

Poput izrade maketa ili skupljanja poštanskih maraka i ovo je jedan skroz besmislen ali meni skroz zabavan hobi u kojem, s jedne strane, pišem kratke šund pričice o 20. stoljeću kakvog nikad nije bilo, dok s druge zamišljam svijet koji bi jednog dana možda i iskoristio kao Game Master u svojim RPG avanturama. Za svoj fan fiction setting sam isto tako mogao odabrati i fantasy, ali mislim da svijet ima već dovoljno klonova Tolkiena.

Šund iz 1930ih nudi podjednako divne klišeje i stereotipe koje praktički mole da ih se iskoristi: od ludih naučnika do impozantnih heroja, od zlih vanzemaljaca sa pipcima do golih princeza u nevolji, nema ničega u šundu što ne bi nudilo podjednako zabavni materijal za RPGove kao i tipični Sword & Sorcery… koji se je, gle slučaja, razvio u istom periodu.

Čak niti u ovoj ideji nisam originalan. Postoje već RPG igre poput "Adventure!", "Spirit of the Century", D&D settinga "Eberron" ili pak Pulp Heroes mini-settinga za D20 modern pravila. Pri svom pisanju se besramno koristim (čitaj: kradem) idejama iz njih. Ali, hej, nije da se šund ikada i vrtio oko pretjerane originalnosti, zar ne? It's the fun that counts.

(GNN)

- 12:33 - Rubrika: Za dopisovanje (8) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>