Šund zabavnik

< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





07.05.2007., ponedjeljak

Dobrodošli u Aurora City!

Najsjeverniji velegrad Istočne obale vas pozdravlja! Smješten na ušću rijeke po kojoj je nazvan, Aurora City je omeđen sa juga Atlantikom a sa sjevera misterioznim šumama Crnih planina – izvorom građe za drvnu industriju ali i mnogih jezivih legendi. U luku Aurora Citya pristaje tjedno pristaje na stotine brodova, suvremeni ga streamlined vlakovi povezuju sa ostatkom Amerike, a u zračnu luku Skyport - najmoderniju u SAD-u - svakodnevno slijeću avioni i cepelini.

Aurora City, jedna od najznačajnijih američkih luka, začet je krajem 17. stoljeća kao trgovačko naselje moreplovaca iz Skandinavije. Sjećanje na osnivače poput Andersa, Kolberga, Thorensena ili Valstada živi i danas u njihovim obiteljima koji aktivno potpomažu gradsku politiku, ekonomiju i kulturu. Baština Starog svijeta vidljiva je pak na svakom koraku: od Povijesnog muzeja i glasovite zbirke predmeta vezanih uz nordijsku mitologiju pa do maglovitih gotičkih zdanja Hamnstada.

No, pitate li starije stanovnike, oni će vam ponosno ispričati kako baština Aurora City seže puno dublje u povijest! Prije Kolumba, reći će vam oni, Vikinzi su doplovili u Sjevernu Ameriku i to upravo u ušće rijeke Aurora. Za to, naravno, nema dokaza, no bolje ne pokušavajte u to uvjeriti ovdašnje ljude! Čak i poštovani istraživaći Intrepid Cluba vole isticati svoj vikinški avanturizam.

Ali dosta povijesti! Okrenimo se zabavi, kojoj je prohladna klima Aurora Citya poticaj a ne prepreka! Ovaj velegrad je dom mnogih sportskih klubova, poput bejzbolskog "Polar Bears" ili ragbi kluba "The Vikings". Drugi su sportovi također popularni kao i mnogobrojne kinematografske dvorane među kojima se ističe Hollander Palace. Posljednji projekt misteriozno nestalog arhitekta Viktora Sandorffa, ova kinematografska dvorana spaja ekscentrične ukrase inspririane srednjovjekovnim praznovjerjem i najsuvremeniju tehnologiju za prikazivanje zvučnih filmova. Nadalje su tu kazališta, muzeji, galerije, klubovi poput popularnog "Iceberg Lounge" u kojem sviraju najnovije jazz i big band skladbe te restorani poput "Vesuvia" čiji je vlasnik, Augusto Venucci, oličenje ostvarenja američkog sna: skromni doseljenik koji je meteorskim uspjehom izgradio poslovnu karijeru.

Jer, Aurora City je i grad mogućnosti, mjesto gdje svaki čovjek može ostvariti američki san: od dokova gradske luke preko poslovnih nebodera Newtona pa sve do filmskih studija "Northern Lights Pictures". Od 19. stoljeća naovamo, a naročito sa završetkom Svjetskog rata u grad se doseljavaju mnogi imigranti, redom skromni ljudi iz Južne Italije, Balkana i Srednje Europe. Dodatnu egzotiku Aurora Cityu daje i njegova Kineska četvrt.

A budućnost? Ona je nadohvat ruke u Aurora Cityu! Institut za naprednu misao danonoćno otkriva nove izume kojima će olakšati svakodnevni život. Opservatorij Polaris u Crnim planinama istražuje dubine svemira, Kolberg Memorial Hospital tajne ljudskog tijela a Aurora University predvodi znanstvena otkrića na područjima od arheologije preko kriminalne psihologije pa sve do najnovijih saznanja vezanih uz teoriju relativnosti Dr. Einsteina, počasnog člana fakulteta.

(GNN)

- 19:05 - Rubrika: Za dopisovanje (1) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>